Çukurören, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir.
Ankara iline 157 km, Çamlıdere ilçesine 47 km uzaklıktadır.
Hatipler mahallesi Çukurören mahallesine bağlıdır. Köy adını çukurda ve eski roma dönemine ait kalıntılar (yontma taştan yapılmış hamam ve lahit kalıntıları)olduğu için almıştır
Mahallenin aşağı tarafında büyük bir çay vardır. Çay üzerinde çayı da besleyen 2 ayrı yerde sıcak su (ılıca) vardır. Su sıkıntısı çekildiğinde buralara çamaşır yıkamaya giderler.
Mahallenin büyük ve güzel bir yaylası (benli yaylası) vardır. Türkiyenin en büyük ve güzel yaylasıdır. Bu yaylada yerleşim çok eskiye dayanmaktadır.Tarihi kalıntılar mevcuttur.
Mahallenin gelenekleri çok değişik ve güzeldir. Mahallede kapı tutma, gelin başı düzme gibi gelenekler vardır. Ayriyetten gülleyiği (mini şalale ve doğal havuz) ve benli yaylasıyla meşhurdur…
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Mahalleninekonomisi tarım ve hayvancılığa
dayalıdır.Köy bir orman mahallesi olduğundan, orman ürünlerinin hazırlanışında da mevsimlik olarak aktif görev almaktadır.
Çukurören Köyü ve Kalıntı Bilgileri:
Çukurören Köyü kayıtlarda Çukurviran, Kozcaviran adlarıyla anılmaktaydı.
1463 yılında Şorba Kazasına bağlı bir köydür. Adını köy içinde bulunan antik malzemelerden almaktadır. Köy içinde lahit parçaları dikkati çekmektedir.
1905 yılından kalma çeşme vardır. Köyün yaylası ise Benli Yaylası olup burada da devşirme malzemeler bulunmaktadır.
Sayın Levent Egemen Vardar’ın 2006 yılında bölgede yapmış olduğu araştırmalarda, Öreniçi Mevkiindeki köy evlerinin duvarlarında üç mezar steli tespit etmiştir. Stellerden biri Geç Roma Dönemine, diğer ikisi ise Erken Bizans Dönemine tarihlendirilmiştir.
Köy camisinde kullanılan devşirme malzemeler de Erken Bizans Dönemine tarihlenmektedir.