Ana Sayfa DOĞANCI

DOĞANCI

Doğancı, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihi yaklasık 350 yıldır. Bayındır köyünden ayrılmadır.

Ankara iline 125 km, Çamlıdere ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

YÖRESEL YEMEKLER
MIHLAMA: Tereyağı,soğan ve köy  yumurtası ile yağda yumurta  pişirme yemeğidir.Ehli hanımlarca  çok güzel yapılır.Köy odasına konak çekerken ve misafir geldiğinde pişirilir.
KAPAMA: Büyükçe bir tavada bir ufak küpün içine konan etlerle  beraber pişirilen bir çeşit pilav yemeğidir.Pilav pişerken ağız aşağı  kapalı küpteki etler de pişer. Sonunda küp kaldırılır.Etler pilavın izerinde olarak servis yapılır. Özel zamanlarda hazırlanan bir  yemektir.
 ETLİ HAMUR: Açılan yufka kare  şeklinde kesilir.İçine kıyıma konup
kapatılır.Yeterince yapılınca makarna  pişirir gibi pişirilip üzerine eritilmiş kızarmış tereyağ dökülür. Genellikle özel günlerde pişirilir.

KÜLTÜR

Köyde gelenek ve görenekler bütün Çamlıdere köyleri ile aynıdır.Düğünler eskiden davullu zurnalı olurdu.Davetli yemekli olurdu.Genellikle bir hafta sürerdi.Düğün akşamları sinsin  ateşi yakılarak oyunlar oynanır gösteriler yapilirdı.Şimdi köyde yaşayan az olduğundan düğünler şehirde düğün salonlarında yapılır oldu.

KIZ İSTEME-NİŞAN

Kız istemede tarihi ve dini gelenekler ağır basar. Oğlanın anne ve babası gelin namzedini çeştli yollarla tesbit eder.Genellikle akşam karanlığında kimseye görünmeden münasip hediye ile dünürlüğe gidilir.Allah ‘ın emri peygamberimizin sünneti diyerekten kızın adı ve istenen oğlanın adı anılarak dünürlük anılır.Hemen olumlu cevap verilmeyebilir. Durum olumlu olacaksa gelen hediye kabul edilir.
Kesin olumsuz bakılırsa hediye geri iade edilir. Aradığınız burada değil veya size verilecek kızımız yok denir. Eğer dünürlük olumlu olursa eşdost  ve akrabalarımız var, onlara sormamız  lazım gibi kibarca nazlanılır.Bir  dahaki seferde de olumlu cevap  verilir. Nişan günü tesbit edilir.  Nişanın plan ve proğramı yapılır.