Tatlak, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir.
Mahallenin adı, yaşlılardan ve mahallenin ileride gelenlerinden duyulduğu üzere, Tatlak mahallesinden olan bir Osmanlı paşası tarafından ordunun mahalleden geçerken Tatlaklılar’ın Osmanlı Ordusu’nu iyi bir şekilde ağırlayarak ikramlarda bulunmaları ve Paşa’nın da buraya “Tatlı Ak”;yani tatlı ve temiz demesi ve zamanla “Tatlak” olarak kalmasından gelmektedir.
Köy bir Anadolu mahallesi olduğu için genelde Anadolu örf adet ve kültürüyle benzerlikler taşır.Kökeni Oğuz Türklerinin Üç-Ok koluna mensup olup simgeleri bozkurttur. Mahallede okuma yazma bilmeyen yoktur.Lise ve üzeri mezunları vardır. Mahallede yaşayan insanlar ve onların çocukları arasından doktor, mühendis, öğretmen, polis, hakim, avukat vb. çoktur.Genelde devlet kadrolarında çalışırlar. Mahallede okul olmadığı için İlköğretim öğrencileri Peçenek İlköğretim mahallesine taşımalı eğitim uygulamasıyla gider.Mahallede kalkınmanın sağlanabilmesi ve sosyal dayanışmanın pekiştirilmesi amacıyla 1996 yılında Tatlak Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği adıyla faaliyet gösteren resmi bir dernek kurulmuştur. Bu dernek aracılığıyla köye kalıcı sosyal tesisler kazandırılmıştır. Ayrıca dernek;mahallede cenazelerin defni ile ilgili tüm organizasyonların gerçekleştirilmesi, cenaze için köye gelenlere yemek verilmesi ve cenaze masraflarının karşılanması gibi sosyal çalışmaları gerçekleştirmektedir.Her yıl dernek tarafından Tatlak Yaylasında yayla şenlikleri düzenlenmekte olup bu sayede mahallede ve şehirde yaşayan Tatlaklıların kaynaşması sağlanmaktadır.Dernek başkanlığı halen 1996 yılından beri kurucu başkan olan Hasan Ünalan tarafından yürütülmektedir.
Ankara şehir merkezine 95 km, Çamlıdere ilçesine 11 km uzaklıktadır. Ayrıca Ankara – İstanbul Otoyol’u köy sınırları içerisinden geçmektedir.
Toprak bakımından zengin bir yapıya sahip bulunan Tatlak Köyü’nde her türlü meyve sebze yetiştirilebilir. Ayrıca mahallede yetiştirilen kara turp ve bal kabakları meşhur olup, pazar ve manavlarda satılmaktadır. Köy su bakımından da çok zengin bir durumdadır. Mahallenin tam ortasından Tatlak Çayı geçmekte, bu çay suyunun da mahallede yapılan tarıma büyük faydası vardır. Ayrıca mahallede Ilıca Mevkinde de sıcak su çıkmaktadır ve Ankara İstanbul Otoyolu üzerindeki Tatlak Köyü Viyadüğünün altında da maden suyu çıkmaktadır.